dementia

Dementia - Innovative care for persons with dementia

dementia

Dementia - Innovative care for persons with dementia

dementia

Dementia - Innovative care for persons with dementia

Innovate Dementia genomineerd voor CZ Zorgprijs 2016

Hoe kan ervoor gezorgd worden dat de cliënt en de hulpverleners sámen beslissingen nemen? Deze vraag staat centraal bij de CZ Zorgprijs, een initiatief van het CZ fonds om het fenomeen ‘onvrijwillige zorg’ te voorkomen. Eén van de 8 genomineerden voor de CZ Zorprijs 2016 is Innovate Demementie met het projectplan B(O)D: Begrijpend (onder)handelen bij dementie!

 

Doel: het ontwikkelen van een speciale tool voor hulpverleners en mantelzorgers die te maken hebben met ouderenzorg om zo onvrijwillige zorg te voorkomen.

 

Het project ‘B(O)D’ wil de mogelijkheden van onvrijwillige zorg in de dagelijkse praktijk bij mensen met dementie meer op de kaart zetten. Dit met behulp van een online psycho-educatie module ‘B(O)D’. Bewustwording, herkenning en meer aandacht voor dit onderwerp kan zowel mantelzorgers, cliënten en zorgprofessionals ten goede komen. Als je, als mantelzorger of hulpverlener, beter begrijpt waar die afweer van zorg vandaan komt, kun je meer begripvol omgaan met die afweer. Want ook voor ‘geweigerde zorg’ geldt: als je erover kunt praten en het bespreekbaar kunt maken met anderen (in eenzelfde soort situatie) voel je je al minder alleen staan en vervolgens minder machteloos. Doordat onvrijwillige zorg vanuit één bepaalde discipline lastig op te lossen is, wil Innovate Dementia haar multi-stakeholder structuur inzetten om deze module te ontwikkelen en te implementeren. 

 

De vakjury kiest 3 projecten

De strijd om de titel Zorgprijs 2016 vindt plaats op 31 oktober. Op deze dag zullen Harriët Verbeek en Liselore Snaphaan hun B(O)D projectplan gaan pitchen. Een vakjury onder leiding van juryvoorzitter prof. dr. Jan Hamers (hoogleraar ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht) beoordeelt de nominaties en kiest 3 winnaars. De vakjury bestaat uit:

  • Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter CZ
  • Ine van Hest, voormalig directeur Innovatiefonds Zorgverzekeraars
  • prof. mr. Jos Dute, lid van het College voor de Rechten van de Mens én hoogleraar gezondheidsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen
  • dr. mr. Ietje de Rooij, secretaris Raad van Bestuur van De Wever, organisatie voor ouderen in Tilburg
  • Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo, organisatie voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers

 

Prijsuitreiking in Vught

De winnaars worden op 31 oktober bekend gemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking in kasteel Maurick te Vught. Het beste project krijgt dan € 25.000. Ook zijn er een 2e en 3e prijs van € 10.000 en € 5.000.

 

Meer informatie? Klik dan hier

News archive