dementia

Dementia - Innovative care for persons with dementia

dementia

Dementia - Innovative care for persons with dementia

dementia

Dementia - Innovative care for persons with dementia

(NL) Onderzoek naar licht Australië vs NederlandVrijdag 29 mei bezocht Rejane Le Grange, Living Environment Coordinator van de Brightwater Care Group in Australie een bezoek aan de Grijze Generaal.

Het doel van dit bezoek was een uitwisseling van kennis en ervaringen met projecten die als doel hebben de omgeving van mensen met dementie te verbeteren en zo hun kwaliteit van leven te verhogen en ervoor te zorgen dat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Australie is speciaal geinteresseerd in het onderzoek naar dynamisch licht dat uitgevoerd wordt door Liselore Snaphaan en Ellen van Lieshout. Licht is belangrijk om te kunnen zien, te kunnen lezen en te communiceren. Maar we beseffen vaak niet dat het ontvangen van voldoende licht ook belangrijk is voor onze fysieke gezondheid. Licht heeft namelijk invloed op diverse processen in ons lichaam. Door voldoende licht kun je je beter concentreren, heb je een betere stemming, ben je minder prikkelbaar, maar wordt ook je biologische klok gereguleerd waardoor je overdag actief en alert bent en ‘avonds moe wordt om goed te kunnen slapen.

Bij mensen met dementie is dit ritme vaak verstoord wat ervoor zorgt dat mensen ‘s nachts vaak wakker zijn en gaan dwalen en overdag vaak dutjes doen. Vooral de nachtelijke onrust is uiteindelijk zo belastend voor de mantelzorger, dat de kans op opname in een verpleeghuis of instelling met 10 x verhoogd wordt. Ook zijn instellingen en verpleeghuizen vaak veel te donker en gaan mensen met dementie gemiddeld maar 1,6 minuut per dag naar buiten. In tegenstelling tot jongeren die gemiddeld 5 uur per dag buiten zijn.

Dynamisch licht volgt het ritme van de dag en geeft overdag feller, blauw gekleurd licht wat de aanmaak van cortisol produceert. Een hormoon betrokken bij alertheid, concentratie en activiteit. Als het avond wordt, wordt het dynamisch licht warmer en roder van kleur wat de produktie van melatonine, een slaaphormoon stimuleert. Met behulp van drie zorginnovaties wordt de invloed van dynamisch licht op het dag-nachtritme en het functioneren van mensen met dementie onderzocht. Het dynamisch licht wordt aangeboden door de VitaalLichtLamp (vitaallicht.nl). De lichtmetingen worden afgenomen door een klein lichtmetertje dat zo dicht mogelijk bij het oog op de kleding aangebracht wordt en zo precies mogelijk kan meten hoeveel licht (lux) een persoon ontvangen heeft (sunsprite.com). DE nachtelijke onrust en het dutjes doen overdag kan precies in kaart gebracht worden door het plaatsen van een dun matrasje onder het bed, dat meet wanneer iemand in of uit bed is en voor hoe lang. De verwachting is dat door de blootstelling aan het dynamisch licht de nachtrust verbeterd en mensen overdag actiever zijn. Daarnaast verwachten we dat de stemming zal verbeteren en mensen minder prikkelbaar zijn.

Het onderzoek zal in september van start gaan. Voor meer informatie, kun je contact opnemen met Liselore Snaphaan of Ellen van Lieshout.

 

Ellen van Lieshout

GZ-psycholoog in opleiding tot specialist

Systeemtherapeut

News archive