dementia

Dementia - Innovative care for persons with dementia

dementia

Dementia - Innovative care for persons with dementia

dementia

Dementia - Innovative care for persons with dementia

Onderzoek naar dynamisch lichtOp dit moment loopt een onderzoeksproject van Innovate Dementia naar de invloed van dynamisch licht op het slaap-waakritme en het algemeen welbevinden bij mensen met dementie. Hiervoor zijn cliënten betrokken die opgenomen zijn binnen de klinische opnameafdeling van locatie De Grijze Generaal van de GGzE. Deze cliënten hebben allemaal dementie en een (of meerdere) psychiatrische problemen.

 

Licht is belangrijk om te kunnen zien, te kunnen lezen en te communiceren. Het zorgt er ook voor dat we zien waar we lopen en dus niet vallen. Maar we beseffen vaak niet dat het ontvangen van voldoende licht ook belangrijk is voor onze fysieke gezondheid. Door voldoende licht kun je je beter concentreren, heb je een betere stemming, ben je minder prikkelbaar, maar wordt ook je biologische klok gereguleerd waardoor je overdag actief en alert bent en ‘avonds moe wordt om goed te kunnen slapen.

 

Bij mensen met dementie is dit ritme vaak verstoord wat ervoor zorgt dat mensen ‘s nachts vaak wakker zijn en gaan dwalen en overdag vaak dutjes doen. Vooral de nachtelijke onrust is uiteindelijk zo belastend voor de mantelzorger, dat de kans op opname in een verpleeghuis of instelling met tien maal verhoogd wordt. Ook zijn instellingen en verpleeghuizen vaak veel te donker en gaan mensen met dementie gemiddeld maar 1,6 minuut per dag naar buiten.

 

Wat is er nu zo bijzonder aan dynamisch licht?

Dynamisch licht volgt het ritme van de dag en geeft overdag feller, blauw gekleurd licht wat de aanmaak van cortisol produceert. Een hormoon betrokken bij alertheid, concentratie en activiteit. Als het avond wordt, wordt het dynamisch licht warmer en roder van kleur wat de productie van melatonine, een slaaphormoon stimuleert. Met behulp van drie zorginnovaties wordt de invloed van dynamisch licht op het dag-nachtritme en het functioneren van mensen met dementie onderzocht. Cliënten worden gedurende een periode van drie weken “blootgesteld” aan dynamisch licht. Dit licht is volstrekt onschadelijk en geeft geen enkele gezondheidsrisico’s. Daarna volgt een periode van drie weken waarbij de situatie zoals normaal is (dus de gewone verlichting is aan). Het dynamisch licht wordt aangeboden door de VitaalLichtLamp. De lichtmetingen worden afgenomen door een klein lichtmetertje dat zo dicht mogelijk bij het oog op de kleding aangebracht wordt en zo precies mogelijk kan meten hoeveel licht (lux) een persoon ontvangen heeft (sunsprite.com). De nachtelijke onrust en het dutjes doen overdag worden precies in kaart gebracht door de Caredon Zorg en Welzijn Monitor, een dun matrasje onder het bed, dat meet wanneer iemand in of uit bed is en voor hoe lang. De verwachting is dat door de blootstelling aan het dynamisch licht de nachtrust verbeterd en mensen overdag actiever zijn. Daarnaast verwachten we dat de stemming zal verbeteren en mensen minder prikkelbaar zijn.

 

Op dit moment zijn we de data aan het verzamelen om te testen of onze verwachting of hypothese juist is. We verwachten in het najaar onze statistische analyses te kunnen verrichten. De klinische observaties geven al wel een positief beeld. Zowel cliënten als medewerkers waarderen de dynamische verlichting zeer en missen de lampen als ze weer voor drie weken van de afdeling verwijderd worden. Ook zitten mensen graag in de buurt van de lamp, zijn ze actiever, maken meer contact.

 

Voor meer informatie kun u contact opnemen met:  
Liselore Snaphaan (LJAE.Snaphaan@GGZE.nl)

Ellen van Lieshout (EE.van.Lieshout@GGZE.nl).

News archive